• Authentiek
  • Oprecht
  • Creatief en deskundig

Collegeld belastingvrij

Herkent u het volgende: het collegegeld moest onlangs weer betaald worden. Het is voor menig student een rib uit hun lijf. Natuurlijk helpt de overheid de financiële pijn dit jaar te verzachten door het collegegeld te halveren, maar menig student werkte in de horeca en betaalde hiermee de studiekosten. Dat de horeca anderhalf jaar de deuren door de corona-ellende moest sluiten heeft de horecaondernemer geen goed gedaan, laat staan de student. Deze zag zijn of haar inkomen eveneens opdrogen. Toch moest ook dit jaar een kleine duizend euro aan collegegeld worden opgehoest en laten we de studieboeken ook niet vergeten. Ook deze kosten zijn algauw een vijfhonderd euro. Tot men in Den Haag bij zinnen komt en het ijzingwekkende collegegeld afschaft, heb ik als dga een fiscale hechtpleister. 

Op de payroll

Eerder schreef ik al eens een geruchtmakend artikel genaamd: ‘kind op de payroll’. In dit artikel leg ik u uit hoe u uw zoon of dochter op de payroll van uw bedrijf plaatst en hiermee een leuk fiscaal voordeel geniet. U hebt de personeelskosten en boekt dus een aftrekpost, terwijl uw kind maandelijks een inkomen ontvangt. Als u het fiscaal handig aanpakt is het inkomen ook nog vrij van belastingen. ‘Te mooi om waar te zijn’, hoor ik u denken. Toch is het prima te doen. Maak het niet te bont en zorg wel voor enig realiteitsgehalte. Een functie als bijvoorbeeld social mediamedewerker kan natuurlijk prima. Laten we eerlijk zijn, uw kind heeft toch veel meer kaas gegeten van de hedendaagse online wereld en kan u vast prima helpen uw zichtbaarheid te vergroten. 

Aan het werk

Laten we aannemen dat u mijn fiscale tip heeft opgevolgd en uw kind of kinderen op de payroll van uw onderneming heeft geplaatst. Uw kind of kinderen werken elke week trouw in uw bv. U betaalt elke maand trouw het salaris en u voldoet zo aan de drie vereisten binnen de loonbelasting te weten loon, arbeid en gezag. Al is gezag in deze lastig laten we ervoor kiezen deze te vervangen voor economische afhankelijkheid. Dit dekt de lading beter. Zou het dan niet tof zijn, als u zijn of haar collegegeld door de bv laat betalen én het als personeelskosten ten laste van de winst kunt boeken? 

Werkkostenregeling helpt een handje

Volgens de hoofdregel van artikel 10 wet op de loonbelasting 1964 (hierna LH) is alles wat een medewerker van een werkgever ontvangt loon en in basis belast. Binnen de loonbelasting is een potje gecreëerd waarbinnen u vrij van belastingen fiscaal iets leuks voor u of uw werknemers kunt doen. Dit noemen we de werkkostenregeling (artikel 31a lid3 LH). Aan Jan Kees de Jager hebben we te danken dat er zes vrijstellingen in de wet zijn opgenomen. Als we alle vrijstellingen onder elkaar zetten dan zijn het er meer, maar oké. De Jager had in de DWDD toegezegd, dat hij de loonbelasting makkelijker zou maken en de kleine dertig uitzonderingen terug zou brengen naar zes. Op het ministerie kwamen met ze tot meer vrijstellingen dus werd er creatief met het aantal van zes omgegaan, maar dit terzijde.

Collegegeld, scholing en opleiding

Een van de vrijstellingen is opleiding en scholing (artikel 31a lid 2 sub d LH). U mag belastingvrij de opleiding en of scholing van uw medewerker vergoeden. Het verschil tussen scholing en opleiding is of het wel of niet samenhangt met het werk. Er moet wel een kans bestaan dat de kosten kunnen zorgen voor inkomen. Waarbij zelfs een cursus bloemschikken fiscaal prima valt te verdedigen. Er staat immers, kan… Op deze manier is het collegegeld én zijn de studieboeken als vrijgestelde vergoeding in de loonkosten op te nemen.  

Het fiscale voordeel ligt op straat voor het oprapen al moet je natuurlijk wel weten waar je moet kijken. 

Dit artikel schreef ik voor Taxence.nl en is op 12 oktober 2021 gepubliceerd.


Vragen?

Heeft u naar aanleiding van vorenstaande nog één of meerdere vragen? Geen punt! U kunt mij uw casus online voorleggen. Hiervoor heb ik de optie gratis sparren met Ron bedacht. Tijdens dit half uur kunt u mij uw vraag of vragen voorleggen. Misschien kan ik u zo verder helpen en bent u direct geholpen. Is het antwoord complex en vraagt het meer tijd dan kunnen we dit ook dan bespreken. Klik hier om een afspraak te maken.


DE APP

Vanaf nu alle fiscale informatie in de app Blauwe Vrijdag.
vertel mij meer...


Blij met mijn fiscale tip?

Wees sportief en gun mij een kop koffie 😉.

Voor het voeren van uw dagelijkse administratie maken we gebruik van de diensten van Adrome
Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen? Stel hier je vraag.