• Authentiek
  • Oprecht
  • Creatief en deskundig

Thuiswerken, wie pakt het bonnetje?

In een tijd waar thuiswerken de standaardnorm is, moet Ron Meijer van Blauwe Vrijdag iets van het hart. Onze overheid ‘verplicht’ de meeste werkenden al maanden om thuis te werken. De meeste kantoren van multinationals staan al maanden leeg.

Verplicht

Er is mij ter ore gekomen, dat een grootbank haar werknemers tot de komende zomer sowieso verplicht laat thuiswerken. Onze overheid zorgt er goed bedoeld voor dat ondernemingen niet onder de zoden gaan liggen door met miljarden te strooien. Geen haan die er naar kraait. Dat we toekomstige generaties met een substantiële overheidsschuld opzadelen wordt prima gevonden. Omwille waarvan? Maar goed, de politiek laat ik hier voor wat het is.

De werknemers werken dus al maanden thuis. Gezinnen worden vast en zeker ontwricht, doordat vaak het zakelijke en privé botst. Een ieder kan er wel iets bij bedenken hoe het de thuiswerkende mama of papa vergaat. Hoe vaak gaat de telefoon en vraagt tegelijk een kind om aandacht. Wat gaat voor? Kortom stress!

Dan de kosten van het thuiswerken. Het is heel gewoon dat bedrijven koffie, thee en fruit vrijgesteld van belasting aan de werknemers verstrekken.

Doekje voor het bloeden

Ik concludeer dat een werkgever de koffie, thee, fruit en wat nog meer zij onbelast mag verstrekken als hij voornoemde zaken centraal inkoopt en aan de thuiswerkende werknemers verstrekt. Wat een kolder! De werkgever mocht de onbelaste reiskosten ondanks het ‘verplicht’ achterwege laten van de reisbeweging onbelast blijven vergoeden. Een spreekwoordelijk doekje voor het bloeden. Immers, de kosten van de werknemers zijn veel meer dan alleen koffie en thee. Nibud rekenden ons een bedrag van € 2 per dag voor. Ik zet vraagtekens bij het bedrag. Waar het gezin inkoopt bepaald de last van thuiswerken, toch?

Stil

Vanuit de overheid blijft het stil. Geen woord wordt er over deze kosten vuil gemaakt. In de afgelopen zeven maanden heb ik nog geen besluit voorbij zien komen die werkgevers richtlijnen verstrekt om onbelast de kosten van het thuiswerken aan werknemers te vergoeden. Het RB heeft de fiscus om opheldering gevraagd. Kortgezegd vroeg het RB de fiscus om een richtlijn welk bedrag een werkgever per werkdag zonder onderbouwing van kosten aan werknemers kon vergoeden. Helaas ving men bot. De belastingdienst hield haar kaarten weer eens tegen de borst. Ongelofelijk! En wel hierom.

Het kán anders

Al jaren mag een werkgever € 0,19 per gereden zakelijke kilometer onbelast vergoeden. Of de werknemer nu met een VW Polo uit 1980 of een Tesla rijdt, het bedrag is en blijft € 0,19. Waarom slagen er we er in zeven maanden niet in, om ook voor het thuiswerken een forfait/bedrag vast te stellen? Nu doen bedrijven vaak goed bedoeld ‘iets’. Dit zal ongetwijfeld als, Covid-19 verleden tijd is, en de inspecteur niet meer onze ‘vriend’ is, tot procedures lijden. Hier is toch niemand bij gebaat?

Gepubliceerd op Taxence.


Vragen?

Heeft u naar aanleiding van vorenstaande nog één of meerdere vragen? Geen punt! U kunt mij uw casus online voorleggen. Hiervoor heb ik de optie gratis sparren met Ron bedacht. Tijdens dit half uur kunt u mij uw vraag of vragen voorleggen. Misschien kan ik u zo verder helpen en bent u direct geholpen. Is het antwoord complex en vraagt het meer tijd dan kunnen we dit ook dan bespreken. Klik hier om een afspraak te maken.


DE APP

Vanaf nu alle fiscale informatie in de app Blauwe Vrijdag.
vertel mij meer...


Blij met mijn fiscale tip?

Wees sportief en gun mij een kop koffie 😉.

Voor het voeren van uw dagelijkse administratie maken we gebruik van de diensten van Adrome