• Authentiek
  • Oprecht
  • Creatief en deskundig

Lenen aan de bv

Lenen aan de bv van een directeur grootaandeelhouder (dga) valt onder de terbeschikkingstellingsregeling. De door de BV aan de DGA betaalde rente is bij de BV aftrekbaar van de winst en bij de dga progressief belast. Ook eventuele waardeveranderingen van de vordering zijn fiscaal van belang. Maar wat nu als het fout gaat en lenen aan de bv ineens een hoofdpijndossier wordt? 

Als het fout gaat

Lenen aan de bv kan dus prima maar wanneer de BV niet meer aan haar rente- en aflossingsverplichtingen kan voldoen dan wordt het fiscaal interessant. De dga wil een doekje voor het bloeden en vordering ten laste van zijn inkomen afwaarderen. Dat kan niet wanneer de lening onzakelijk is. Dat is het geval als de dga een debiteurenrisico loopt dat een onafhankelijke derde niet zou hebben geaccepteerd, anders gezegd. Als een ander de bv onder niet dezelfde condities geld zou willen lenen. Probleem is dat de dga meer dan wie ook betrokken is bij het reilen en zeilen van de BV. Hij zal dus eerder geneigd zijn om geld te lenen aan de BV of zich borg te stellen voor leningen van de bank dan een willekeurige derde, in het licht van het voortbestaan van de onderneming.

Zakelijke lening

Factoren die de zakelijkheid van een lening beïnvloeden zijn de hoogte van de lening in verhouding tot het eigen vermogen, de looptijd, de aflossingsverplichtingen, het rentepercentage, een achterstelling bij andere schulden en de verstrekte zekerheden.

Tip! Denk eraan dat u zakelijk handelt als u geld uitleent aan uw BV. Stel een goede leningovereenkomst op en hanteer een zakelijke rente en zakelijke aflossingsvoorwaarden. Vergeet niet om zekerheden te vragen! Pas zo nodig de leningovereenkomst aan.

Let op! Ook bij borgstelling voor schulden van de BV is het van belang dat u zakelijk handelt.

Uiteraard moeten de vastgelegde afspraken worden nagekomen. Als de BV niet voldoet aan de aflossings- of renteverplichtingen, komt de lening in een ander daglicht te staan en is lenen aan de bv ineens een fiscaal hoofdpijn dossier.

Help mij fiscale adviezen gratis te blijven delen

Bent u blij met bovenstaande informatie? Fijn! Help mij fiscale adviezen gratis te delen en koop voor mijn een digitale kop koffie door op de gele button te klikken. Alvast hartelijk dank!

PS Wist u dat u het collegegeld en de studieboeken als loonkosten in de bv kunt opnemen om zo fors fiscaal voordeel te enieten? Lees gerust verder: https://blauwevrijdag.nl/collegegeld/


Vragen?

Heeft u naar aanleiding van vorenstaande nog één of meerdere vragen? Geen punt! U kunt mij uw casus online voorleggen. Hiervoor heb ik de optie gratis sparren met Ron bedacht. Tijdens dit half uur kunt u mij uw vraag of vragen voorleggen. Misschien kan ik u zo verder helpen en bent u direct geholpen. Is het antwoord complex en vraagt het meer tijd dan kunnen we dit ook dan bespreken. Klik hier om een afspraak te maken.


DE APP

Vanaf nu alle fiscale informatie in de app Blauwe Vrijdag.
vertel mij meer...


Blij met mijn fiscale tip?

Wees sportief en gun mij een kop koffie 😉.

Voor het voeren van uw dagelijkse administratie maken we gebruik van de diensten van Adrome
Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen? Stel hier je vraag.