• Authentiek
  • Oprecht
  • Creatief en deskundig

Fiscaal kerstverhaal

Een ander fiscaal kerstverhaal

Papa en mama worden de ‘trotse’ ouders van een zoon. Mama neemt de benen en papa zorgt alleen voor zijn zoon. Na jaren van zwoegen vindt papa een nieuwe liefde en krijgt met zijn tweede vrouw twee kinderen. En dan slaat het noodlot toe: papa komt te overlijden. De zoon van papa uit het eerste huwelijk is inmiddels meerderjarig en blijft achter in het stiefgezin.

Nu komt de fiscale ellende. Zoon had net als zijn stiefmoeder recht op zorgtoeslag maar had ook eigen inkomen.

Onze wetgeving zat zo in elkaar dat de zorgtoeslag van zoon foetsie was én het kindgebondenbudget van de stiefmoeder kon ze op haar buik schrijven.

Waar ging het over?
Het woordje aanverwant is waar het om ging. De wetgever wilde toentertijd zoveel in een wet regelen dat het (weer) doorschoot. Rechtbank Noord-Nederland ging ervoor liggen. Volgens de rechtbank moest het gezin de toeslagen hebben 🥊. Het kwam tot een hoger beroep bij de Raad van State. Die gingen veeeel verder. “Wat was het doel?” vroegen ze zich af en stelden gewoon bloed- of aanverwant ❤️. Naar de letter van de wet ging het hier niet goed maar de strekking van de wet had een niet door de wetgever beoogd effect. En toen gebeurde er iets magisch. De Raad van State pakte de pen en schreef het woord aanverwant erbij ✍️.

Reden van studeren
Dit is de reden waarom ik na mijn opleiding tot register belastingadviseur (RB) ben gestart met de opleiding fiscaalrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast het verdienen van een lekkere bruine boterham vooral opkomen voor de belastingplichtige die fiscaal klappen krijgt.

Ik wens u langs deze ietwat onpersoonlijke weg een zalig kerstfeest. Vrede, liefde en alle goeds!

Ron

Bron: A. Heidekamp, docent formeel belastingrecht.

Een fiscaal kerstverhaal

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van vorenstaande nog één of meerdere vragen? Geen punt! U kunt mij uw casus online voorleggen. Hiervoor heb ik de optie gratis sparren met Ron bedacht. Tijdens dit half uur kunt u mij uw vraag of vragen voorleggen. Misschien kan ik u zo verder helpen en bent u direct geholpen. Is het antwoord complex en vraagt het meer tijd dan kunnen we dit ook dan bespreken. Klik hier om een afspraak te maken.


DE APP

Vanaf nu alle fiscale informatie in de app Blauwe Vrijdag.
vertel mij meer...


Blij met mijn fiscale tip?

Wees sportief en gun mij een kop koffie 😉.

Voor het voeren van uw dagelijkse administratie maken we gebruik van de diensten van Adrome
Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen? Stel hier je vraag.