• Authentiek
  • Oprecht
  • Creatief en deskundig

Column: Van touwtje tot belastingdrama: zoeken naar de ziel van Nederland

Vorige week donderdag zat een groot deel van fiscaal Nederland voor het beeldscherm, in spanning wachtend op een belangrijk arrest van de Hoge Raad. Mijn collega’s keken vol verwachting, terwijl ik me bezighield met berekeningen voor een werkcollege Inkomstenbelasting. Waarom ik niet meekeek? Al sinds het beruchte Kerstarrest vind ik het lastig om naar deze juridische saga te kijken zonder een gevoel van misselijkheid. Het onrecht is simpelweg te groot.

De situatie werd nog pijnlijker toen een lid van de Tweede Kamer van de NSC een onzinnige opmerking maakte in de Leeuwarder Courant, wat alleen maar mijn gevoel bevestigde. We moeten af van de sensatiejournalistiek, van een overheid die we niet kunnen vertrouwen omdat ze de ene na de andere onlogische belastingwet en amendement doorvoert. Een overheid die het inspecteurs onmogelijk maakt om hun werk goed te doen. Een rechterlijke macht die overbelast is, waardoor sommige overtreders vrijuit gaan. Burgers van het eens zo sociale Nederland die tijdens het EK in oranje samenkomen, maar na het toernooi is de saamhorigheid ver te zoeken.

Hoe kan het beter? Misschien door even terug te gaan naar die tijd van het touwtje uit de brievenbus van meneer Terlouw. Toen was geluk nog heel gewoon, niet alleen voor degenen die ‘hebben’, maar voor iedereen. De tijd waarin het niet ging om ‘ikke, ikke’, maar om ‘wij samen’. Samen hebben we dit kleine land groot gemaakt.

Vandaag lijkt Nederland verdeeld tussen de ‘haves’ en de ‘have-nots’, en dat in een land waar de rijen bij de voedselbank soms langer zijn dan bij de nieuwste iPhone-release. Dit moet anders kunnen. En laten we, terwijl we bezig zijn, ook maar stoppen met het labelen van onze medeburgers. ‘Allochtoon’? Laten we dat woord maar opbergen in de archieven van de Dikke Van Dale, ergens tussen ‘floppydisk’ en ‘videoband’.

Laten we een Nederland zijn niet alleen als het Nederlands elftal scoort, maar altijd. Zoals Henny Vrienten en Herman Brood ooit zongen: “Als je wint heb je vrienden, rijen dik, echte vrienden.” Laten we streven naar een winnende samenleving waar iedereen een vriend kan zijn. Wie weet, misschien wordt het dan weer net zo gezellig als tijdens het EK, maar dan het hele jaar door.


Vragen?

Heeft u naar aanleiding van vorenstaande nog één of meerdere vragen? Geen punt! U kunt mij uw casus online voorleggen. Hiervoor heb ik de optie gratis sparren met Ron bedacht. Tijdens dit half uur kunt u mij uw vraag of vragen voorleggen. Misschien kan ik u zo verder helpen en bent u direct geholpen. Is het antwoord complex en vraagt het meer tijd dan kunnen we dit ook dan bespreken. Klik hier om een afspraak te maken.


DE APP

Vanaf nu alle fiscale informatie in de app Blauwe Vrijdag.
vertel mij meer...


Blij met mijn fiscale tip?

Wees sportief en gun mij een kop koffie 😉.

Voor het voeren van uw dagelijkse administratie maken we gebruik van de diensten van Adrome
Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen? Stel hier je vraag.