• Authentiek
  • Oprecht
  • Creatief en deskundig

Aftrek premies arbeidsongeschiktheidsverzekering door ander dan verzekeringnemer

“Arbeidsongeschiktheidsverzekering en Inkomstenbelasting: Aftrek van Premies door de DGA

Bent u op de hoogte van de mogelijkheden voor het aftrekken van premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering van uw inkomstenbelasting? Recentelijk heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant een belangrijke uitspraak gedaan over dit onderwerp, met name voor directeur-grootaandeelhouders (dga’s).

In deze specifieke zaak betaalde een bv de premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en bracht deze kosten vervolgens door aan de dga via een rekening-courantverhouding. Het centrale vraagstuk was of deze premies beschouwd konden worden als kosten die daadwerkelijk op de dga drukten. Voor dga’s is het cruciaal om te bewijzen dat de premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering inderdaad voor hun rekening komen om deze van de belasting af te kunnen trekken.

De dga in kwestie betoogde dat de intentie altijd was om de verzekering persoonlijk te dragen, zoals eerder het geval was toen hij als eenmanszaak functioneerde. Na de overgang naar een bv-structuur werd de bv als verzekeringnemer aangeduid, maar de dga was juridisch niet verplicht de premies te betalen. Belangrijk in deze zaak is dat de rechtbank Noord-Nederland eerder oordeelde dat voor aftrekbaarheid van premies het niet vereist is dat de betaler ook de verzekeringnemer is.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant stemde hiermee in en bevestigde dat de premies in deze situatie inderdaad op de dga drukten, ondanks dat hij niet de formele verzekeringnemer was. Dit betekent dat de dga de premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering mag aftrekken van de inkomstenbelasting.

Deze uitspraak biedt duidelijke richtlijnen voor dga’s en bedrijven over hoe arbeidsongeschiktheidsverzekeringen behandeld kunnen worden in het kader van de inkomstenbelasting. Zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van deze regels om optimaal gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden.

Bron: Rechtbank Zeeland-West-Brabant | jurisprudentie | ECLINLRBZWB2024143, 23/13 en 23/3465 tot en met 23/3467 | 11-01-2024”


Vragen?

Heeft u naar aanleiding van vorenstaande nog één of meerdere vragen? Geen punt! U kunt mij uw casus online voorleggen. Hiervoor heb ik de optie gratis sparren met Ron bedacht. Tijdens dit half uur kunt u mij uw vraag of vragen voorleggen. Misschien kan ik u zo verder helpen en bent u direct geholpen. Is het antwoord complex en vraagt het meer tijd dan kunnen we dit ook dan bespreken. Klik hier om een afspraak te maken.


DE APP

Vanaf nu alle fiscale informatie in de app Blauwe Vrijdag.
vertel mij meer...


Blij met mijn fiscale tip?

Wees sportief en gun mij een kop koffie 😉.

Voor het voeren van uw dagelijkse administratie maken we gebruik van de diensten van Adrome
Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen? Stel hier je vraag.